Oktatók

dr. Zám Mária

About

Táncterápia

TÁNCTERÁPIA

A táncterápia egészségre gyakorolt hatását már számos tanulmány bizonyította

Az egészséges emberek részére a táncterápia elsősorban stressz kezelés, személyiségfejlesztés, önismereti célzatú, a betegséggel küzdők részére rehabilitációs, reszocializációs, kiegészítő terápiás célzatú.

A súlyos betegséggel küzdők, ill. krónikus betegek számos pszichológiai, fizikai nehézséggel szembesülnek betegségük gyógyítása során. Másrészt a betegség elfogadásából, s azzal való együttélésből adódóan új életforma kialakítására kell felkészülniük. Maga a betegség, de ez a változás is magas fokú szorongással, félelmekkel és stresszel jár, melynek oldásához nehezen kapnak segítséget.

Hogyan hat a mozgás és táncterápia

A mozgás és tánc terápia elsősorban az izmokra, a kötőszövetre, belső szervekre hat a test mozgatása során. Megváltozik az izomtónus,a vér áramlása, a szívverés, különböző hormonok szabadulnak fel a testben a mozgás hatására.

A mozgás és táncterápia környezete – a csoport – pedig egy bensőséges, bizalmon alapuló közösséget teremt, amely támogató, támaszadó szerepet játszik a gyógyulásra vágyó emberek körében.

Az emberek egy részének nehéz kifejezniük valódi érzelmeiket – pl. félelem, harag, - nehezen szembesülnek, ill. küzdenek meg a depresszió következményeivel a mindennapokban. A mozgás során tapasztalhatják a testi folyamatokon keresztül a nehezen kifejezhető érzelmeket, ki is fejezhetik azokat itt a csoportban. Helyreáll a kapcsolat a test és az elme között. /body mind centering/

A test megtapasztalása a mozgás során , az önmagunkkal való másfajta szembesülés – mint sejtemlékezet – hozzásegít egy új önértékelés felépítéséhez.

A mozgás helyreállítja az egyén egészséges viszonyát testéhez.

A mozgás szabadsága és az önkifejezés, az érzelmek áramlása felszabadító erővel bír, s oldja a stresszt, szorongást.

 

Csoportos tréning és egyéni terápia iránt érdeklődni lehet:

tancterapia©gmail.com